GC marriage
Image default
Society / Relationships

Geschiedenis van de (kunst) kerstboom

Geschiedenis van de (kunst) kerstboom

 

Kerstmis is een speciale feestdag. Misschien vier je de geboorte van Christus of zijn het de dagen waarop je je gehele familie ziet. Wat je ook doet met kerst, er is altijd één ding die bijna overal aanwezig is. Een kerstboom natuurlijk. Ieder jaar worden er miljoenen dennenbomen verkocht. Waar komt het idee voor kerstbomen eigenlijk vandaan?

De eerste dennenboom werd gebruikt door de Germanen rond de wintertijd. De dennenboom werd gebruikt vanwege het feit dat de boom altijd groen bleef, behalve als de boom te lang uit de grond was natuurlijk. Het altijd groen blijven vonden ze iets goddelijks hebben. In die tijd werden er groene takken opgehangen in de huizen en straten.

Het blijkt dat de eerste kerstbomen werden gebruikt voor christelijke winterfeesten in 1500. Dat gebeurde dan voornamelijk in Oost-Europa waaronder Scandinavië en Duistland. In de jaren en eeuwen daarna werd de kerstboom steeds populairder. De kerstbomen waren in die tijd al versierd. Eerst waren ze nog versierd met appeltjes, een verwijzing naar Adam en Eva. Later werden de versieringen steeds creatiever en uitbundiger.

De versierde kerstbomen kwam naar Nederland nadat, door een christelijke opwekkingsbeweging, veel zondagsscholen werden geopend. In deze zondagsscholen werden met kerst ook kerstbomen neergezet. Hier komt de gewoonte van de kerstboom in Nederland vandaan.

Vroeger had iedereen een echte kerstboom, maar sinds 1883 verkopen verschillende winkelketens ook kunstkerstbomen. Die was eerst niet zo spectaculair, maar nadat de kunstkerstboom populair werd door de crisis, werden de kunstbomen mooier gemaakt. Het was toen namelijk goedkopen om ieder jaar dezelfde kunstkerstboom te hebben in plaats van ieder jaar een nieuwe, echte te kopen.

De kunstkerstbomen worden ook steeds creatiever. Overal worden kunstbomen verkocht. Je kan ervoor kiezen om ze helemaal kaal te kopen, maar versierde kunstkerstbomen kopen kan nu ook. Je kan nu bijvoorbeeld ook een kunst kerstboom met sneeuw kopen!

Of je nou een echte of neppe kerstboom in huis heb, het maakt niet uit. Het gaat allemaal om de gezelligheid.

https://www.xmasdeco.nl/

Related Posts

Een lange autorit maken

Een betrokken en persoonlijke begrafenisondernemer

Trouwen op de Veluwe