GC marriage
Image default
Society / Relationships

Het gebruik van dozen als communicatiemiddel

De belangrijkste functie van dozen, is naast het beschermen van elk product tegen schade tijdens opslag en/of transport. Maar vergis je niet hoe belangrijk ze kunnen zijn als ze daarnaast ook nog eens worden ingezet als communicatiemiddel. Daarmee hebben ze een niet te onderschatten macht en emotionele aantrekkingskracht. Vaak heeft bij een koop de verpakking een niet te misverstane en doorslaggevende functie.

Dozen horen & ruiken?

Je zal het vast gek vinden, dozen die van invloed zijn op je gehoor en/of je reukorgaan? Deze twee zintuiglijke waarnemingen spelen echter een zeer grote rol in de communicatie van de verpakking, maar worden niet altijd bewust waargenomen door de gebruiker. Maar is toch goed om over na te denken wanneer je een doos op maat laat maken bijvoorbeeld. Iedereen associeert bepaalde geuren met jeugdherinneringen of andere ervaringen. Hoe positiever deze zijn, hoe meer we de geur willen reproduceren. In de verpakkingscommunicatie betekent dit een grote kans om herhaaldelijk te kopen. We zijn ons vaak niet bewust van de invloed die geluiden op ons hebben – vooral als het gaat om verpakkingen. Pas als het geluid ontbreekt bij het openen van de friettas merken we dat we het geluid missen.

Verpakking en informatie

Het wordt duidelijk dat communicatie via de verpakking veel meer is dan alleen maar het printen van informatie of het beschermen van een product. Er gaat een hele strategie achter schuil, zonder dat de consument zich ervan bewust is. Al is sommige productinformatie wettelijk verplicht. Afhankelijk van het product kan deze verplichte informatievoorziening verschillen. Hier zijn een paar voorbeelden:

  • Beschrijving van het product

  • Ingrediënten & Voedingswaarde-informatie

  • Houdbaarheidsdatum

  • Naam & adres van de fabrikant

  • Gevarenwaarschuwingen

  • Vullende hoeveelheid

Op de verpakking moet veel informatie worden aangebracht, zowel verplicht als aanvullend. Vouwdozen zijn hiervoor bijzonder geschikt omdat ze in verschillende kwaliteiten verkrijgbaar zijn en een groot totaaloppervlak bieden. Toch is de planning van een totaalconcept een voordeel om kleur, belettering en andere communicatiemiddelen optimaal op elkaar af te stemmen.

Verpakking als communicatiemiddel – een breed gebied

In dit blog heb ik geprobeerd duidelijk te maken dat communicatie vele gezichten heeft. Communicatie is niet alleen het resultaat van taal, maar functioneert ook in termen van kleur, vorm, geur en geluid. Bij de Dozenhal vind je gegarandeerd de juiste kartonnen dozen voor de ideale verpakking.