GC marriage
Image default
Society / Relationships

Uitvaartbegeleiding

Een checklist voor het regelen van een uitvaart

Als u een dierbare verloren heeft, komt er veel bij kijken. Het is een emotioneel zware periode. Een goede begrafenisondernemer begeleidt u stap voor stap en neemt al uw zorgen uit handen. Er moeten keuzes gemaakt worden en u zal verschillende knopen moeten doorhakken. Hier vindt u een aantal zaken die belangrijk zijn bij het regelen van een begrafenis.

Arts

De eerste uren na het overlijden zal u een arts moeten contacteren die een attest van overlijden kan opmaken.

Begrafenisondernemer

Vervolgens zal u een begrafenisondernemer moeten inschakelen. Deze helpt u met de administratieve en financiële formaliteiten. Begrafenisondernemer Heidi Wendelen begeleidt u stap voor stap en neemt al uw zorgen uit handen. Zo zal er contact moeten opgenomen worden met onder andere financiële instellingen, de notaris, werkgever of werknemers, huurder of verhuurders en het ziekenfonds.

Crematie of begrafenis?

Daarna gaat u samen met uw begrafenisondernemer het afscheid organiseren. Een eerste keuze die gemaakt moet worden is of u voor een traditionele begrafenis gaat of voor een crematie. Vaak heeft de overledene zijn voorkeur al doorgegeven. Als dit niet het geval is, dan dienen de nabestaanden deze beslissing te nemen.

Rouwkaarten

Wanneer u gekozen heeft op welke manier u afscheid zal nemen van de overledene, zal u samen met uw begrafenisondernemer de rouwkaarten moeten opstellen. Zo kan u kennissen, vrienden en familieleden op de hoogte brengen van het overlijden.

Keuze voor bloemen en muziek

Wanneer iedereen op de hoogte is gebracht van de datum en plaats van het afscheid, is het tijd het verloop van de dienst in te plannen. De muziek en de bloemen moeten worden uitgekozen. Deze zaken hebben een belangrijke symbolische betekenis.

Het is een persoonlijke aangelegenheid die wordt gecreëerd op basis van gevoelens, cultuur en gewoontes. Voor vele mensen is het een manier om het rouwproces te starten en samen met familie en vrienden een mooi afscheid te creëren voor de overledene.

 

https://www.heidiwendelen.be/